spot_img
Ana SayfaGenelHATAY 5. TEŞVİK BÖLGESİNE ALINARAK İSKENDERUN KÖRFEZİ SERBEST BÖLGE İLAN EDİLMELİ

HATAY 5. TEŞVİK BÖLGESİNE ALINARAK İSKENDERUN KÖRFEZİ SERBEST BÖLGE İLAN EDİLMELİ

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Hatay’ın sahip olduğu kültürel mirasla yetinmeyip, Türkiye’nin en büyük üretim ve dış ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirterek Hatay’ın 5.Teşvik Bölgesi’ne alınması ve İskenderun Körfezi’nde serbest bölge kurulması yönünde yetkililere çağrıda bulundu.
Hatay’ın sahip olduğu kültürel mirasla yetinmeyip, bugün Türkiye’nin en büyük üretim ve dış ticaret merkezlerinden biri haline geldiğini belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘‘Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2018 verilerine göre Hatay’ın nüfusu 1 milyon 609 bin 856 olup Türkiye’nin 13.büyük ili. Hatay, İpekyolu’nun Akdeniz’e açılan bir kapısı, önemli bir ticaret ve lojistik merkezi. Ekonomisinde ticaret, tarım, sanayi, nakliyecilik ve inşaat öne çıkan faaliyetler olan Hatay’da, demir-çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleri ve tarımsal ürünler başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ile narenciye üretim ve ihracatı yoğun olarak yapılmakta. Bu özellikleriyle ülke ekonomisi için altın yumurtlayan tavuk konumunda olan Hatay’a gerekli önem verilmiyor. Israrla Hatay’ın 5.Teşvik Bölgesi’ne alınması ve İskenderun Körfezi’nde serbest bölge kurulması yönündeki çağrılarımıza artık kulak verilmeli’’ dedi.
HATAY ALTIN YUMURTLAYAN TAVUKTUR…
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan verilere göre; 2018 yılı itibariyle Türkiye’de 58.250 adet ihracatçı bulunduğunun ve Hatay’ın 1.008 adet ihracatçısıyla ülke genelinde 9. sırada yer aldığının altını çizen Şahin, ‘‘Sadece Ticaret Bakanlığı’nın verileri değil devletin istatistik kurumu olan TÜİK verilerine göre de Hatay tam bir altın yumurtlayan tavuktur. AKP hükümeti ısrarla Hatay’a ve Hatay’lılara üvey evlat muamelesi yapsa da TÜİK verilerine göre 2018 yılı sonunda Hatay tarafından yapılan ihracat tutarı 1.068.100.400 Dolar olurken, yılın aynı döneminde Hatay tarafından yapılan ithalat tutarı ise 1.929.477.345 Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu zenginliklerini örnek göstererek Hatay’ın 5.teşvik bölgesine alınması ile İskenderun’a geniş bir serbest bölge kurulması ve ayrıca serbest bölgenin içinde bir alan tahsis edilerek bu alanın ‘Kıyı Bankacılığı Merkezi’ haline getirilmesi yönünde defalarca çağrılarda bulunduk. Hatay’ın coğrafik konumu sayesinde sahip olduğu geniş liman sahası ve dünyanın gözbebeği Akdeniz’in en stratejik konumlarından birinde olmasından faydalanılsın istiyoruz. Ancak AKP hükümeti ısrarla Hatay’ın bu potansiyelini yok sayarak Hatay halkını üvey evlat olarak görmektedir.’’ ifadelerini kullandı.
EKONOMİK KRİZİN TEK ÇARESİ: ÜRETİM EKONOMİSİ
CHP’li Şahin, TÜİK verilerine göre Hatay’da gerçekleştirilen yaklaşık 2,3 milyar Dolarlık ihracatın %50’ye yakın bölümünün İskenderun merkezli demir-çelik sanayisi tarafından sağlandığını söylediği açıklamasında, ‘‘Demir-çelik sektörünün ardından ise en fazla ihracatın sebze-meyve ürünlerinde gerçekleşiyor. İskenderun’un sahibi olduğu üretim değeri katacak bu kadar şey varken ‘‘İskenderun Körfezi’nde Serbest Bölge Kurulsun’ çağrılarımız AKP tarafından duymazdan gelindi. AKP hükümeti politikaları nedeniyle içine düştüğümüz ekonomik kriz ortamında, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek, yani üretim ekonomisine geçmekten başka çare yoktur. Aksi halde, batma noktasına gelen Türkiye krizden kurtulamayacak, aksine daha fakirleşecektir’’ dedi.
HATAY 5.TEŞVİK BÖLGESİNE ALINSIN İSTİYORUZ…
Hatay’da yaşayan 600 bin Suriyeli mültecinin oluşturduğu ucuz işgücünün etkileri ve ekonomideki olumsuz havanın TÜİK verilerine de yansıdığını ve Hatay’ın %14.1’lik işsizlik oranı ile ekonomik krizle boğuştuğunu ifade eden Suzan Şahin, ‘‘Hatay 4.Teşvik Bölgesi’nde olması nedeniyle daha az teşvik alıyor. Geçmek istediğimiz 5. Teşvik Bölgesi ile Hatay’ın ve Türkiye’nin ekonomisi bir nebze olsun rahat nefes alacak. Yaklaşık 15 bin kişiye iş imkanı yaratılacak. İşsizlik %2 azaltılmış olacak. Hane halkının geliri %20 artacak. İşte tam da bunun için ‘Hatay 5.Teşvik Bölgesine Alınsın’ diyoruz. Biz hem Hatay hem de Türkiye ekonomisi kalkınsın istiyoruz. Ancak AKP hükümeti, aynı serbest bölge ve Hatay’ın yararına söylediğimiz diğer konularda olduğu gibi kulaklarını tıkıyor, çağrılarımızı görmezden geliyor. Hatay 7 yıldır Suriye’de süren savaştan çok etkilendi ve Hatay halkı ekonomik olarak birçok ilin gerisine düştü. 600 bin Suriyeli mülteciyi 7 yıldır misafir eden ve devletin kendisi için ayırdığı bütçenin 1/3’ünü Suriyelilerle paylaşan Hatay halkı bu fedakarlıklarına rağmen artık üvey evlat muamelesi görmek istemiyor.’’ dedi.

DİĞER HABERLER