spot_img
Ana SayfaGenelKIDEM TAZMİNATI EMEKÇİLERİN ÇANAKKALESİDİR… DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE ÇANAKKALE GEÇİLMEZ…

KIDEM TAZMİNATI EMEKÇİLERİN ÇANAKKALESİDİR… DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE ÇANAKKALE GEÇİLMEZ…

İktidar tarafından yeniden gündeme getirilen kıdem tazminatının fona devri ve tamamlayıcı emeklilik sigortasına ilişkin bazı açıklamalar basın yayın organlarında yer aldı.

Belediye-İş’in kıdem tazminatına ilişkin tavrı dün olduğu gibi bugün de nettir. Kıdem tazminatını yok etmeye, budamaya, etkisizleştirmeye yönelik tüm önerileri ciddiye almıyoruz, tartışılır ve konuşulur bulmuyoruz.

Neden mi? Çünkü kıdem tazminatı, işverenin işçiye yapmış olduğu bir yardım ya da işverenin bir lütfu değildir.

Kıdem tazminatı emekçilerin anasının ak sütü kadar helal parasıdır.

Kıdem tazminatı, işçilerin önceden çalışıp hak ettiği ve ödemesi ileri bir tarihe ertelenen ücretidir. Kıdem tazminatı işçinin zor gününde güvencesidir. Alınterimiz, çoluk çocuğumuzun rızkı olan kıdem tazminatı hakkında ne iktidarın ne de işverenin söz hakkı vardır. Hiç kimse emekçilerin kazanılmış hakkı olan kıdem tazminatı üzerinden pazarlığa girmesin.

Kıdem tazminatı Mustafa Kemal Atatürk henüz daha sağken, 1936’da kazanılmış 84 yıllık yasal hakkımızdır. Gençlerimizin, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğidir.

İktidarların kıdem tazminatına ilişkin önerilerinin tümünde amaç aynıdır. Amaç, işçinin bugün aldığı tazminatı yarı yarıya indirmek, kıdem tazminatına erişimi zorlaştırmak, sermayeye ucuz kaynak yaratmak ve işçinin iş güvencesini ortadan kaldırmaktır.
Kıdem tazminatının fona devri, tıpkı “Konut Edindirme Yardımları“ gibi tıpkı ”zorunlu tasarruf”lar gibi, İşsizlik Sigortası Fonunun yasalara rağmen çarçur edilmesi gibi emekçilerin alın terinin sermayeye peşkeş çekilmesidir.

Kıdem tazminatı emekçilerin tek dayanağı, umudu, alın terinin karşılığıdır.
Kıdem tazminatını yok etmeye yönelik her girişim, emekçilerin hayallerini, geleceklerini, umutlarını yok etmek, onları canlı canlı gömmek demektir. Her şey bitti de sıra işçinin alın terini sermayeye aktarmaya mı geldi? Artık yeter… Almadığınız bir canımız kaldı. Onu da mı almak istiyorsunuz?

Buna asla izin vermeyeceğiz, başaramayacaksınız.

Tıpkı, 12 Eylül’ün darbeci generallerinin beceremediği gibi, tıpkı sizden önceki iktidarların yapamadığı gibi, siz de yapamayacaksınız.
Hayallerimizi, umutlarımızı, son kalemizi, kırmızı çizgimiz olan kıdem tazminatının yok etmenize asla izin vermeyeceğiz.

Bugün ülkemizin temel sorunu kıdem tazminatı değildir.

Bugün ülkemizin sorunu milyonlarca işsize iş bulmak, istihdam yaratmaktır.

Bugün ülkemizin sorunu çöken ekonominin ayağa kaldırılmasıdır.

Bugün ülkemizin sorunu koronavirüs salgını nedeniyle gelir kaybına uğrayan, geçim derdi yaşayan vatandaşlarımızın gelirlerini arttırıcı önlemler almaktır.

Yıllardır yapılan yanlış politikaların, israfın faturasını kıdem tazminatını fona devrederek emekçilere kesemezsiniz. Bugüne kadar kimlerle yediyseniz, kimlerle içtiyseniz hesabı da onlara çıkarın…

Eğer bugün emekçiler hak etmelerine rağmen kıdem tazminatlarını alamıyorlarsa bunun sorumluları yıllardır icra makamında oturan, ülkeyi yöneten sizlersiniz.

Amacınız, emekçilerin kıdem tazminatını sermayeye çerez yapmak, iktidar yandaşlarının finansal ihtiyaçlarını karşılamak değilse, amacınız kıdem tazminatından daha fazla çalışanın yararlanmasıysa, bunun çözümü basit!

İşçilerin her türlü işten çıkarma veya kendi isteği ile işten ayrılma hali dâhil olmak üzere, işe girdiği andan itibaren, bir gün bile çalışsa kıdem tazminatı hakkına kavuşabilecek yasal düzenlemeyi yapın.

Kıdem Tazminatında tavan ücret uygulaması kaldırın.

Kıdem tazminatı da dâhil olmak üzere ödenmeyen işçi alacaklarını devletçe ödeyip, işverenden tahsil edin sorun çözülür.

Asla Kıdem tazminatını kısıtlamayı, erişimini engellemeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Unutmayın, size bu aklı her kim verdiyse onlar bu ülkede çalışma barışını, toplumsal huzuru bozmaya çalışanlardır.

Belediye-İş, kıdem tazminatının fona devredilmesi veya süresinin azaltılması gibi hiçbir geriletici düzenlemeyi asla kabul etmeyecektir.

Belediye-İş, kıdem tazminatı hakkının gasbı ya da zayıflatılmasına yönelik girişimler karşısında, Türk-İş Genel Kurul kararları doğrultusunda, Türk-İş öncülüğünde sonuç alınıncaya kadar meşru her yolu kullanma kararlılığındadır.

Belediye-İş Sendikası

DİĞER HABERLER